Czy węglowodany są zdrowe?
Po pierwsze trzeba podkreślić, że węglowodany są jednymi z kluczowych składników pokarmowych, z których powinna składać się zdrowa dieta. Najważniejsze jest to, aby wiedzieć, które węglowodany są zdrowe i dopasować ich ilość do swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego czy deficytu kalorycznego.
Oto przykłady zdrowych węglowodanów:
- warzywa;
- płatki owsiane;
- otręby owsiane;
- kasze np. jaglana, pęczak i gryczana;
- nasiona roślin strączkowych np. fasola;
- pieczywo pełnoziarniste.
To z kolei niezdrowe węglowodany, których najlepiej unikać:
- biały chleb;
- wypieki cukiernicze;
- słodycze;
- produkty z rafinowanej mąki np. bułki;
- biała mąka.
Jak widzisz, najważniejsze jest to, aby wiedzieć, jakie węglowodany są zdrowe, a jakich lepiej unikać. Jeśli nie znasz się na zasadach zdrowego odżywiania, możesz skorzystać z usług cateringowych. Taki catering zamówisz w małych, jak i dużych miastach, np. https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/wroclaw/.
Dlaczego warto jeść węglowodany?
Zwróćmy uwagę na kilka najważniejszych zalet węglowodanów.
Po pierwsze węglowodany uznawane są za podstawowe źródła energii. To dzięki nim możemy podejmować wysiłek fizyczny, funkcjonować w ciągu dnia, ale też pracować umysłowo.
Po drugie wiele produktów, które należą do grona węglowodanów złożonych, zawierają błonnik, który wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi.
Po trzecie jedzenie węglowodanów na diecie jest dobrym pomysłem i może podnieść poziom energii i poprawić samopoczucie, co będzie miało pozytywny wpływ podczas redukcji. Jednak w takim przypadku jeszcze ważniejsze jest to, aby wybierać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Zapewniają szereg korzyści podczas odchudzania. Z jednej strony nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy, ale też pomagają utrzymać uczucie sytości na dłużej. W ten sposób zmniejszysz ryzyko podjadania między posiłkami.
Po czwarte nie można zapomnieć także o tym, że węglowodany takie jak owoce i warzywa są też źródłami wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Kiedy lepiej ograniczyć spożywanie węglowodanów?
Już rozumiesz, dlaczego węglowodany są ważnymi składnikami zdrowej diety. Jednak istnieją też sytuacje, kiedy warto je ograniczyć. Oto one:
- problemy z gospodarką cukrową, np. cukrzyca typu 2;
- odchudzanie – warto unikać nadmiaru węglowodanów prostych, które znajdziemy w słodyczach, napojach słodzonych, fast foodach i innych wysoko przetworzonych produktach;
- nietolerancja glutenu.
Zatem sekretem zdrowej diety odchudzającej nie jest eliminacja węglowodanów, ale ich mądry wybór.