-Była to prezentacja naszych umiejętności, więc starałyśmy się sprzedać nasz najlepszy przepis na pierogi – mówi Marzena Bryl, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Glinie. – Jak na pierwszy raz zainteresowanie Festiwalem Pierogów było całkiem spore, bowiem przez dwa dni odwiedziło nas około 150 osób. My natomiast przygotowałyśmy ponad tysiąc pierogów.
Na prezentacji pojawili się zarówno członkinie Ligi Kobiet, kombatanci, jak również mieszkańcy Kwidzyna i okolic oraz studenci.
-Opowiadałyśmy jak przygotowuje się pierogi, ile można ich zrobić z kilograma mąki, itp. – mówi M. Bryl. – Wyjaśniałyśmy też jak kisimy kapustę, jak robi się swojski smalec, a także opowiadałyśmy o naszej cukinii.
Mowa o cukinii w zalewie skłodko-kwaśnej, o którą panie z Gliny zabiegają o wpisanie do rejestru produktów tradycyjnych.
-Pytano też o nasze Koło, gdzie się spotykamy, jak często, w jakich konkursach czy wyjazdach bierzemy udział – dodaje szefowa KGW w Glinie. – Myślę, że te dwudniowe spotkanie było owocne dla obu stron. Zarówno dla nas, ponieważ brałyśmy udział w takiej prezentacji po raz pierwszy, jak i dla naszych gości, którzy mogli w ten sposób poznać tajemnice naszych wyrobów.
Napisz komentarz
Komentarze