piątek, 22 listopada 2024 06:13
Reklama
Reklama

Pasztet maślany z bałtyckiej flądry oraz inne pyszności uhonorowane Bursztynowym Laurem Marszałka Województwa Pomorskiego

Za nami kolejna już edycja Konkursu Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Tradycyjnie wybrane zostały najlepsze przysmaki wyprodukowane w naszym regionie. Oceniane były przetwory mięsne, owocowe i warzywne, wypieki oraz napoje. Wyniki ogłoszono 11 lipca 2023 r. Głównym celem konkursu jest popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego naszego regionu, a także promowanie produktów żywnościowych wytwarzanych z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych surowców.
Pasztet maślany z bałtyckiej flądry oraz inne pyszności uhonorowane Bursztynowym Laurem Marszałka Województwa Pomorskiego

Autor: Fot. Danuta Pałubicka-Stenka/Aleksander Olszak/UMWP

W konkursie jak co roku mogli wziąć udział przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, indywidualni wytwórcy oraz gospodarstwa agroturystyczne, którzy na terenie województwa pomorskiego prowadzą działalność w zakresie produkcji żywności.

– Bardzo nam zależy, żeby produkty stanowiące wyróżniki naszego regionu, pokazywały jego bogactwo i różnorodność, wzbudzały ciekawość wśród smakoszy oraz niosły za sobą ogromny walor promocyjny – mówi marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk. – Mam też nadzieję, że będą to przysmaki nie tylko przygotowywane na ten konkurs, ale będą w sposób stały produkowane.

Łącznie do tegorocznego konkursu wpłynęło aż 60 zgłoszeń, natomiast do etapu finałowego przeszło 30 produktów. Wyboru zwycięzców dokonano 26 maja 2023 r. Laureatami w poszczególnych kategoriach zostali: 

  • produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody – pasztet maślany z bałtyckiej flądry z restauracji PG4 w Gdańsku,
  • produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami – ogórki królewskie z miodem z Ekologicznego Gospodarstwa Rolno-Szkółkarskiego w Starym Polu,
  • napoje, w tym alkoholowe i bezalkoholowe – Cydr Lodowy 2019 wyprodukowany w restauracji Tabun w Otominie,
  • produkty zbożowe i cukiernicze – piernik staropolski z Powiśla z Gospodarstwa Rolnego Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich w Rakowcu,
  • inne produkty – griz z kaszëbską malëną od Koła Gospodyń Wiejskich w Miechucinie.


 

Zwycięzcy, oprócz statuetki Bursztynowego Lauru Marszałka Województwa Pomorskiego, otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1 tys. zł. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali 400 zł za każdy produkt zakwalifikowany do finału. Łącznie na wszystkie nagrody samorząd województwa pomorskiego przeznaczył 15 tys. zł. 

Pasztet maślany z bałtyckiej flądry.

Przepis pochodzi z małej pomorskiej osady Jelitkowo. W dawnych czasach produkt był zawekowany i służył również jako omasta do pulek chleba. Główny jego składnik to tusza flądry bałtyckiej, wątróbka z dorsza, masło wiejskie i przyprawy.

Ogórki królewskie z miodem.

Przepis na ogórki królewskie z miodem został przywieziony na Żuławy przez Prusów. Pokrojone i obrane ze skórki ogórki zalewa się octem i dodaje miodu. Gospodarze używają wyłącznie własnego surowca, a miód pozyskują od lokalnej pasieki.

Cydr Lodowy 2019.

Cydr powstaje ze starych odmian jabłek, pozyskiwanych wyłącznie w gospodarstwie właścicieli. Ma intensywnie bursztynową barwę i idealnie zbilansowany smak – słodki ale i kwaśny. To jedyny cydr rzemieślniczy w naszym regionie. Leżakuje minimum 6 miesięcy.

Piernik staropolski z Powiśla.

Przepis zawędrował na Powiśle z małej wsi z obwodu lwowskiego przez polską ludność, która przymusowo przesiedlono po zakończeniu II wojny światowej. Piernik przekładany jest różnymi dżemami i powidłami. Na początku 2023 r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

Griz z kaszëbską malëną.

Podstawowym składnikiem gryzu jest kasza manna gotowana na mleku.  Gryz jest deserem znanym zarówno na Kaszubach, jak i Kociewiu. Dla wielu mieszkańców regionu to niezapomniany smak dzieciństwa. Dzięki temu, że mleko na terenach wiejskich było dostępne przez cały rok, a wyroby mleczne obecne w codziennym jadłospisie mieszkańców, deser ten był podawany do każdego niemal obiadu. Gryz najlepiej smakuje z truskawką kaszubską.

Nominacje do nagrody „Perła 2023”

Podczas finału konkursu „Pomorskie smaki” siedem produktów z naszego regionu otrzymało nominacje Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a co za tym idzie będą reprezentować województwo pomorskie podczas ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs ten zorganizowany zostanie podczas targów w Poznaniu, które zaplanowano w terminie 29 września – 1 października 2023 r. Szansę na zdobycie nagrody „Perła 2023” mają: kaszubska zupa bańtkowa (Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy z Gdyni), pasztet maślany z bałtyckiej flądry (restauracja PG4 z Gdańska), masło jabłkowe Appelstrop (PHU Opitz z Żelichowa), praliny (Cappucino Cafe z Sopotu), piernik staropolski z Powiśla (Elżbieta Szczukowska z Rakowca), wino gronowe czerwone (winnica Anna De Croy z Głobina) oraz Goldwasser (restauracja Winne Grono z Gdańska).

UMWP



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu kwidzyn1.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: LewicyStanowczeNieTreść komentarza: W komentarzach „koledzy specjalisci” się wypowiadają? Takie to kierowanie się dobrem dzieci, że może najlepiej zamknąć wszystkie te szkoły albo zostawić jedną i zatrudnić tyle ludzi żeby z tych subwencji wystarczyło albo zostało jeszcze żeby się może tym wyżej przypodobać. W takim chaosie łatwiej będzie dzieciom ideologię lewicowe wbijać do głów i inne bzdury.Źródło komentarza: AKTUALIZACJA: Zagrożenie likwidacją większości szkół w gminie Gardeja. Mieszkańcy jednoczą się w obronie placówek. Czy będzie referendum?Autor komentarza: TomaszTreść komentarza: Czasami to trzeba się w pierś uderzyć i powiedzieć czy chcemy by nasze dzieci się rozwijały i uczyły się w dobrej szkole czy chcemy by żyly w ciemno grodzieŹródło komentarza: AKTUALIZACJA: Zagrożenie likwidacją większości szkół w gminie Gardeja. Mieszkańcy jednoczą się w obronie placówek. Czy będzie referendum?Autor komentarza: RealistaTreść komentarza: Nie sześć a cztery szkoły te cztery są obciążenie dla budżetu a nauczyciele muszą tylko doją kasę dla siebieŹródło komentarza: AKTUALIZACJA: Zagrożenie likwidacją większości szkół w gminie Gardeja. Mieszkańcy jednoczą się w obronie placówek. Czy będzie referendum?Autor komentarza: RodzicTreść komentarza: I tak to jest politycy obiecują i obiecuja przed wyborami, a po wyborach hulajbdusza piekła nie ma i robimy co chcemy. Najlepiej od razu 6 szkół pozamykać, bo i po co edukacja dla ciemniaków.Źródło komentarza: AKTUALIZACJA: Zagrożenie likwidacją większości szkół w gminie Gardeja. Mieszkańcy jednoczą się w obronie placówek. Czy będzie referendum?Autor komentarza: RomekTreść komentarza: Nie planuje się likwidacji 2/3 szkół w gminie, bo zrodziłoby to zbyt duże problemy. Takie zmiany jeśli są potrzebne należy wprowadzać stoponiowo. A już na pewno nie planować sprzedaży bądź dzierżawy majątku mieszkańców na potrzeby firm prywatnych, takich jak ośrodek zdrowia. Gimnazja pokazały, że nauczanie w tak dużych molochach jest przeciwskuteczne. W gimnazjach, a teraz powstałyby w gminie takie molochy zwane zespołami szkół. A to, że zdarzają sie słabi nauczyciele jest normalne w takim systemie edukacji jaki mamy i może tak być i w dużej, jak i małej szkole.Źródło komentarza: AKTUALIZACJA: Zagrożenie likwidacją większości szkół w gminie Gardeja. Mieszkańcy jednoczą się w obronie placówek. Czy będzie referendum?
Reklama
Reklama
Reklama