Uczniowie z Łotwy przygotowali prezentacje dotyczące działalności szkoły, w tym działań prowadzonych przez H4, największej organizacji młodzieży na Łotwie. Młodzież z Kwidzyna wzięła między innymi udział w lekcji chemii, przeprowadzając eksperymenty związane z projektem „Herbal Heritage”, pogłębiając wiedzę o kwasowości roślin i produktów użytku codziennego. Młodzież z naszej szkoły wspólnie z partnerami z Łotwy, przygotowała tradycyjne potrawy obydwu kuchni. My zdecydowaliśmy się między innymi na żurek, chleb ze smalcem i ogórkiem. Gospodarze przygotowali chłodnik litewski, placki ziemniaczane oraz "czekoladową kiełbasę". Po gotowaniu nastąpiła prezentacja oraz degustacja dań. Dzień zakończony został prezentacją tradycyjnych tańców narodowych w auli szkolnej - mówi Angelina Baas, nauczycielka języka angielskiego w SLO i koordynatorka projektu „Herbal Heritage” Erasmus+.
Młodzież miała okazję spędzić czas w łotewskim parku narodowym Kemeri oraz pospacerować na plaży nad Morzem Bałtyckim. Kolejnym punktem realizacji projektu „Herbal Heritage” była lekcja biologii, podczas której poszukiwano roślin przy budynku szkoły. Zadaniem uczniów było zapisane nazw roślin w języku łacińskim. Podsumowaniem lekcji była wystawa ogródków, stworzonych przez uczestników projektu. Na zakończenie swojego pobytu młodzież z Kwidzyna odwiedziła Rygę, stolicę Łotwy.
(jk)
Napisz komentarz
Komentarze