KGW w Tychnowach prężnie działa nieprzerwanie od 1964 r. Największym sukcesem kulinarnym jest wspólna publikacja, z innymi kołami z terenu powiatu kwidzyńskiego i Gminą Kwidzyn, książek z przepisami kulinarnymi pt. "Smaki Powiśla. Powiślański Stół Bożonarodzeniowy" i "Smaki Powiśla. Powiślański Stół Wielkanocny", w których ukazały się potrawy m.in.: karkówka ze śliwką i żurawiną, karp faszerowany, pierogi z kapustą i grzybami, pierniczki tradycyjne, szynka w cieście, mazurek kajmakowy. Koło razem z zespołem ludowym "Wesoła Gromadka", który tworzą członkinie KGW w Tychnowach, w 2002 r. reprezentowało region Dolnego Powiśla podczas "Dni Polskich' w Brukseli. Corocznie bierze udział w konkursach kulinarnych pt. "Stół Wielkanocny" i "Stół Bożonarodzeniowy" organizowanych przez Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Starym Polu, w których zajmowały pierwsze miejsca za mazurek kajmakowy, babę drożdżową, szynkę w cieście, fafernuski, leguminę cytrynową, pierogi z kapustą i grzybami. W 2019 r. KGW zajęło III m-ce za deser "Powiślańskie jabłka pod kruszonką" w konkursie pt. "Słodkie smaki regionów", który odbył się podczas I Pomorskiej Konferencji Kół Gospodyń Wiejskich w Lubichowie. W 2019 r. zostało wyróżnione w konkursie kulinarnym "Bitwa Regionów" woj. pomorskiego w Starym Polu z potrawą "Potrawka z kury w sosie słodko-kwaśnym".
Zróżnicowanie kultury Powiśla związane z mieszaniem się kultury, tradycji ludności rdzennej i napływowej ma swoje odzwierciedlenie w rozmaitości smaków naszego regionu. Znaczna ludność naszej miejscowości to rodziny zamieszkujące te tereny z dziada pradziada. W okresie międzywojennym były to tereny zamieszkiwane przez ludność niemiecką. Kuchnia powiślańska była mocno inspirowana kuchnią niemiecką. Kuchnia powiślańska to kuchnia typowo rolnicza i bardzo treściwa. Powśle to rolnictwo, a rolnictwo to warzywa, uprawa roli i hodowla zwierząt. Dawniej jadano, jak biły dzwony kościelne, czyli w południe. Dzisiaj tradycja ta zachowała się przeważnie w rodzinach rolniczych. Zupa klopsowa to potrawa, którą przekazały nam nasze babcie i prababcie. Ma słodko-kwaśny smak, co jest bardzo charakterystyczne dla potraw z tego regionu. Ta oto prosta zupa wpisuje się w tradycje kuchni powiślańskiej. Tradycyjnie pulpety gotowane były na wywarze warzywnym a kartofle osobno. Taki sposób przygotowania zupy kultywujemy do dzisiaj.
Poniżej podajemy przepis na zupę klopsową z koperkiem na słodko-kwaśno. Życzymy smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze