Poniedziałek, 11 marca, w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 1 w Kwidzynie, upłynął pod znakiem języka hiszpańskiego. Kółko Języka Hiszpańskiego pod kierunkiem Gabrieli Olea Martin, nauczycielki języka hiszpańskiego i angielskiego, przygotowało bowiem szereg imprez związanych z kulturą i znajomością języka hiszpańskiego.
Piętnaście osób walczyło w konkursie językowym
Jednym z elementów Dnia Języka Hiszpańskiego był II Powiatowy Konkurs Języka Hiszpańskiego, w którym uczestniczyło 15 uczniów ZSO nr 1.
-Celem konkursu było rozbudzenie zainteresowań językiem hiszpańskim, pogłębianie w uczniach motywacji i pasji do nauki języka hiszpańskiego, mobilizowanie uczniów do samorozwoju, umożliwianie uczniom spełniania się w zadaniach wykraczających poza kanon obowiązkowej nauki w szkole, podnoszenie standardów nauczania poprzez udział uczniów w konkursach językowych oraz rozwijanie umiejętności poprawnego posługiwania się językiem hiszpańskim w zakresie gramatyki i leksyki – wyjaśnia Gabriela Olea Martin, nauczycielka języka hiszpańskiego w ZSO Nr 1.
Kulinarna rywalizacja uczniów I LO i SP 6
Drugim wydarzeniem zorganizowanym w ramach Dnia Języka Hiszpańskiego był natomiast II Powiatowy Konkurs Kulinarny „Kuchnia Hiszpańska”. W konkursie wzięło udział 42 osoby, w tym 9 uczniów ze Szkoły Podstawowej Nr 6 w Kwidzynie i 33 osoby z ZSO Nr 1 w Kwidzynie. Uczniowie przygotowali 25 potraw, które zostały ocenione przez jury konkursu w składzie: Sebastian Więckowski, dyrektor szkoły; Joanna Poźniak, wicedyrektor i Sylwia Smagowska-Żemojtel, pedagog szkolny.
-Kryteria oceny jury degustacyjnego obejmowały kompozycję potrawy, sposób podania potrawy, kreatywność oraz ocenę organoleptyczną (smak, zapach, wygląd) – wyjaśnia nauczycielka j. hiszpańskiego w I LO.
Zwycięstwo Jakuba Cichockiego i Julii Balsam
Jak podkreślają organizatorzy celem konkursu kulinarnego było zarówno promowanie i kultywowanie kultury i kuchni hiszpańskiej, pogłębianie wiedzy na temat kuchni hiszpańskiej, rozwijanie kulinarnych zainteresowań uczniów, dokonywanie oceny własnych umiejętności kulinarnych, propagowanie różnorodności potraw oraz tradycji kulinarnych, rozbudzanie pomysłowości, inicjatywy i kreatywności, jak i wyrabianie poczucia estetyki i piękna.
Ostatecznie pierwsze miejsce przypadło ex aequo zajęli: Jakub Cichocki i Julia Balsam z kl. IIIC ZSO Nr 1 w Kwidzynie. Druga lokata przypadła Marice Grabowskiej i Agnieszce Zapolskiej z SP 6 w Kwidzynie, natomiast trzecie miejsce zajęły Agata Sombrowska i Julia Zadrożna z kl. III A ZSO Nr 1 w Kwidzynie. Jurorzy przyznali także dodatkową nagrodę, miejsce IV, za najlepszy deser hiszpański. Trafiła ona do Igora Kawczyńskiego z kl. IB ZSO Nr 1 w Kwidzynie.
Przygotowano 27 potraw według hiszpańskich przepisów
Tego samego dnia w szkole odbyła się także degustacja potraw hiszpańskich, przygotowana przez uczniów należących do Kółka Języka Hiszpańskiego. Podczas długiej przerwy, w świetlicy szkolnej, można było spróbować 27 różnorodnych potraw, przygotowanych według hiszpańskich przepisów. Uczniowie nie kryli zadowolenia, a potrawy znikały ze stołów w mgnieniu oka.
-To była prawdziwie hiszpańska uczta, jakiej uczniowie ZSO Nr 1 jeszcze nie widzieli. Dziękujemy za udział w konkursach wszystkim uczestnikom i zapraszamy za rok – podkresla Gabriela Olea Martin.
Napisz komentarz
Komentarze